GreekEnglishItalianDeutsch
Μεγάλο Πάπιγκο

Κάποτε, στο τέλος της Βυζαντινής εποχής, το Πάπιγκο ήταν η πρωτεύουσα του δυτικού Ζαγορίου το οποίο έφερε και το όνομά του, ενώ ως «Πάπιγκος» αναφέρεται πολλές φορές και η βραχώδη οροσειρά της Τύμφης που υψώνεται από πάνω του. Τσιούκα, Λάπατο, Ραδόβολη από βόρεια, Αστράκα, Ατζιάιμα, Κούπος από την ανατολή και το φαράγγι του Βίκου από τα νότια κυκλώνουν και προστατεύουν το Πάπιγκο. Μόνο προς τα δυτικά υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα, η Μάννα, απ΄ όπου οι ντόπιοι παρατηρώντας το ηλιοβασίλεμα προέβλεπαν τον καιρό.

Για να φτάσει κανείς πρώτα στο Μεγάλο και στη συνέχεια στο Μικρό Πάπιγκο θα πρέπει να περάσει από την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο σας «υποδέχεται» ο ναός του Αγίου Βλασίου του προστάτη των ποιμένων, με το εξαγωνικό καμπαναριό που υψώνεται 15 μέτρα από τη γη. Χτίστηκε το 1852 στη θέση ενός παλιότερου ναού του 908. Όμως σύμφωνα με εντολή του Πασά οι Παπιγκιώτες αναγκάστηκαν να κάνουν σκαλοπάτια στην είσοδο και να «κατεβάσουν» τον Άγιο Βλάσιο 2 μέτρα προκειμένου να μην υπερβαίνει το όριο της μεγαλοπρέπειας!

Δίπλα στον Άγιο Βλάση βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο, έργο του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου ο οποίος το 1888 ίδρυσε τα φημισμένα Καλλίνεια Σχολεία, πέντε στο σύνολο, σε Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Σήμερα, ελλείψει μαθητών, στον χώρο του σχολείου φιλοξενείται η πολύτιμη βιβλιοθήκη του Αναγνωστόπουλου που διετέλεσε Διευθυντής στη Σχολή Τυφλών και Κωφαλάλων Παιδιών του Ινστιτούτο Ρerkins της Βοστώνης. Από τον Άγιο Βλάση και το Σχολείο, ξεκινά ένα δίκτυο με καλντερίμια . Τα καλντερίμια ορίζονται από τους πέτρινους μαντρότοιχους τη «μονοτονία» των οποίων σπάνε οι περίτεχνες εξώπορτες. Ένα από αυτά τα καλντερίμια θα σας βγάλει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ο οποίος χτίστηκε το 1774 και ανακαινίστηκε το 1884. Επίσης σε προνομιακή θέση και υπέροχη θέα είναι αυτή του Άγιου Χριστόφορου. Ο ανηφορικός χωματόδρομος θα σας βγάλει σε λιγότερο από 5 λεπτά στον λόφο με το υπαίθριο ξωκλήσι. Προτιμήστε να έρθετε εδώ αργά το απόγευμα για να δείτε την Αστράκα και το Πάπιγκο να χρυσίζουν από τις τελευταίες ακτίνες του ηλίου. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε επιπλέον δροσιά κάνοντας μία βόλτα στις φυσικές πισίνες ( Ρογκοβό - Οβίρες).
 

Online Κρατήσεις

Άφιξη:
Αναχώρηση:

Πληροφορίες

Διεύθυνση
Μεγάλο Πάπιγκο
Ζαγοροχώρια, Ιωαννίνα 44004

Τηλ.: 26530-41081
Email: kalliopi.papigo@gmail.com

Υπεύθυνος δεξιώσεων,
γκρούπ και δραστηριοτήτων:
Δημήτριος Μπίτος

Υπεύθυνος ξενώνα και εστιατορίου
Δημήτριος Μπίτος


Ξενώνας

Στον παραδοσιακό ξενώνα μας θα βρείτε 7 δωμάτια , εξοπλισμένα όλα με κεντρική θέρμανση, δικό τους μπάνιο και τηλεόραση. Σε δύο από αυτά μπορείτε να απολαύσετε επιπλέον ζεστασιά και ατμόσφαιρα από το τζάκι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Εστιατόριο

Η Ήπειρος φημίζεται για την κουζίνα της. Μετά από μια βόλτα λοιπόν ή πριν, κάντε μια στάση στο εστιατόριο μας για τοπικές λιχουδιές, παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά φαγητά και πιάτα «της ώρας», όλα με διαλεκτά υλικά ντόπια και δικής μας παραγωγής.

Δραστηριότητες

 

 

Rafting, Canoe Cayak, Ορειβασία, Μελισσοκομία.

Πιστοποίησηq label