GreekEnglishItalianDeutsch
Ζαγόρια


Αρχέγονα δάση, απότομες χαράδρες και δροσερά ρεματιές με κρυστάλλινα νερά να τις διατρέχουν και περίτεχνα τοξωτά γεφύρια να τις ενώνουν, κρατάνε καλά φυλαγμένα τα 46 πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου.

Βρίσκονται βόρεια των lωαννίνων, χτισμένα σαν αετοφωλιές στις πλαγιές, στις ράχες και στα βουνά ανάμεσα από την Τύμφη, το Μιτσικέλι, την Τσούκα Ρόσσα και τον Αώο ποταμό. Το όνομα Ζαγόρι δηλώνει τον «τόπο πίσω από το βουνό» και προέρχεται από την σλαβική σύνθετη λέξη «Za-gori». Γεωγραφικά χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ενότητες, το ανατολικό,  το κεντρικό και το δυτικό Ζαγόρι.

Σε ολόκληρο τον δομημένο χώρο του Ζαγορίου αντικατοπρίζεται μέχρι και σήμερα ο πλούτος αλλοτινών εποχών μέσα από τα αρχοντόσπιτα, τις σχολές και τις επιβλητικές εκκλησίες.

Το καθεστώς της αυτονομίας - αυτοδιοίκησης καθώς και της ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της αποδημίας των Ζαγορισίων σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης και την επιτυχημένη ενασχόλησή τους με το εμπόριο και τα γράμματα οδήγησε στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανόρθωση της περιοχής.

Η χρυσή αυτή εποχή του Ζαγορίου, που άρχισε περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα και κορυφώθηκε τον 18ο και 19ο αιώνα, αποτυπώθηκε στους οικισμούς του και στο ευρύτερα αναπτυγμένο οικιστικό του δίκτυο (μοναστήρια, γεφύρια, δρόμοι, βρύσες, κ.λ.π.), το οποίο δημιουργήθηκε από τις δωρεές εύπορων ξενιτεμένων Ζαγορισίων.

Οι κάτοικοι του Ζαγορίου, οι Ζαγορίσιοι, διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες, στα κεντρικά, δυτικά και νότια μιλούν μόνο την ελληνική γλώσσα, ενώ στα βόρεια και ανατολικά και τη βλάχικη διάλεκτο. Σχετικά πρόσφατα, στα τέλη του 19ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και οι νομάδες κτηνοτρόφοι Σαρακατσάνοι.

Το Ζαγόρι, άλλοτε αυτόνομη περιοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπήρξε για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση το 1913, μια από τις επαρχίες του Νομού lωαννίνων. Σήμερα τα 46 χωριά του, κατανέμονται σε τρεις Δήμους (Τύμφης, Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου) και σε δυο κοιvότητες (Παπίγκου και Βοβούσας).

 

Online Κρατήσεις

Άφιξη:
Αναχώρηση:

Πληροφορίες

Διεύθυνση
Μεγάλο Πάπιγκο
Ζαγοροχώρια, Ιωαννίνα 44004

Τηλ.: 26530-41081
Email: kalliopi.papigo@gmail.com

Υπεύθυνος δεξιώσεων,
γκρούπ και δραστηριοτήτων:
Δημήτριος Μπίτος

Υπεύθυνος ξενώνα και εστιατορίου
Δημήτριος Μπίτος


Ξενώνας

Στον παραδοσιακό ξενώνα μας θα βρείτε 7 δωμάτια , εξοπλισμένα όλα με κεντρική θέρμανση, δικό τους μπάνιο και τηλεόραση. Σε δύο από αυτά μπορείτε να απολαύσετε επιπλέον ζεστασιά και ατμόσφαιρα από το τζάκι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Εστιατόριο

Η Ήπειρος φημίζεται για την κουζίνα της. Μετά από μια βόλτα λοιπόν ή πριν, κάντε μια στάση στο εστιατόριο μας για τοπικές λιχουδιές, παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά φαγητά και πιάτα «της ώρας», όλα με διαλεκτά υλικά ντόπια και δικής μας παραγωγής.

Δραστηριότητες

 

 

Rafting, Canoe Cayak, Ορειβασία, Μελισσοκομία.

Πιστοποίησηq label